طول عمر لنت ترمز و ارتباط آن با کاهش هزینه‌ها

زمان مطالعه :

دسته بندی :

لنت ترمز

نویسنده مطلب :

مهدی یوسفی

تاریخ انتشار :

11 تیر 1403

طول عمر لنت ترمز و ارتباط آن با کاهش هزینه‌ها

لنت ترمز، مهم‌ترین جزء سیستم ترمز وسایل نقلیه است؛ از این رو طول عمر لنت ترمز هم اهمیت بسیاری دارد. زمانی‌که پایتان را روی پدال ترمز می‌گذارید، لنت‌ها وارد عمل می‌شوند و ماشین متوقف می‌شود. این‌که ترمزهای ماشینتان باید قوی و قابل اعتماد باشند، بسیار مهم است.

زمانی‌که یک کودک یا حیوان به‌صورت ناگهانی جلوی خودروی شما ظاهر می‌شود، فاصله بین مرگ و زندگی به تار مویی بند است. اگر نمی‌خواهید زمانی که روی پدال ترمز فشار وارد می‌کنید، سیستم ترمز ماشین 100 کیلومتر آن‌طرف‌تر عمل کند، حتما این مطلب را بخوانید. در این مطلب، طول عمر لنت ترمز به همراه روش‌هایی برای تست این قطعه را بیان کرده‌ایم.

عمر مفید لنت ترمز جلو

طول عمر لنت ترمز به‌صورت متوسط، بین 20 تا 70 هزار کیلومتر است. برخی از این لنت‌ها در نزدیکی 20 هزار کیلومتر عمرشان تمام می‌شود؛ اما برخی دیگر تا 70 هزار کیلومتر دوام می‌آورند. تفاوت اصلی بین این اعداد به عوامل مختلفی از جمله کیفیت لنت‌ها، نحوه رانندگی و سایر عوامل وابسته است.

اگر از لنت‌های باکیفیت استفاده کنید و رانندگی مناسبی داشته باشید؛ شک نکنید طول عمر این قطعه هم افزایش پیدا خواهد کرد. در مقابل، رانندگی‌های تهاجمی و عدم استفاده از قطعه باکیفیت، طول عمر این وسیله را هم کاهش می‎‌دهد.

در نظر داشته باشید که طول عمر لنت ترمزها هم می‌تواند متفاوت باشد. به‌عنوان مثال، لنت ترمز جلو زودتر از لنت عقب تمام می‌شود. دلیل این تفاوت در این است که اکثر ماشین‌ها هنگام ترمزگیری، بیشترین وزن را به سمت جلو هدایت می‌کنند. به همین دلیل، لنت‌های جلو هنگام کاهش سرعت خودرو بیشتر از لنت‌های عقب درگیر می‌شوند.

افزایش بار کاری لنت‌های جلو تاثیر زیادی بر طول عمر لنت ترمز دارد. از این رو در بیشتر مواقع پس از طی حدود 40 هزار کیلومتر، لنت‌ها تعویض می‌شوند. این میزان ممکن است بر اثر برخی عوامل، کاهش یا افزایش پیدا کند. برای تشخیص تمام‌شدن لنت ترمز بهتر است به صدای خودرویتان توجه کنید.

عواملی که بر طول عمر لنت ترمز تأثیر می‌گذارند

اصلی‌ترین عامل موثر بر طول عمر مفید لنت‌ها اصطکاک است. هر چه اصطکاک بیشتر و ترمزگیری تهاجمی‌تر باشد، عمر لنت‌ها هم کاهش پیدا می‌کند. در ادامه، برخی از مهم‌ترین عواملی را که بر طول عمر لنت ترمز تاثیر می‌گذارند، بیان کرده‌ایم.

·       عادت‌های رانندگی

فرض کنید در حال رانندگی در جاده هستید. به علت خلوت‌بودن پایتان را روی پدال گاز فشار می‌دهید و با سرعت 100 کیلومتر بر ساعت یا حتی بیشتر به راهتان ادامه می‌دهید. ناگهان دست‌اندازی جلویتان ظاهر می‌شود که مجبور می‌شوید فورا ترمز کنید.

ترمزهای این‌چنینی آسیب جدی به لنت ترمز وارد می‌کنند و عمر مفید آن را کاهش می‌دهند. هنگامی که با سرعت بالا رانندگی می‌کنید، وسیله نقلیه‌تان برای توقف به نیروی زیادی نیاز دارد. صرف نیروی زیاد به همراه اصطکاک بالا، به‌راحتی می‌تواند باعث سایش لنت‌ها شود.

رانندگی آهسته به این معنی‌ست که سیستم ترمز ماشینتان مجبور نیست نیروی زیادی برای توقف اعمال کند. در این مواقع هم ساییدگی لنت ترمز رخ می‌دهد؛ اما می‌توانید امیدوار باشید که زمان زیادی دوام بیاورد.

·       نوع لنت ترمز

در برخی مواقع ممکن است رانندگی تهاجمی نداشته باشید؛ اما لنت ماشینتان تمام شود. در کنار سبک رانندگی، نوع و کیفیت این قطعه هم اهمیت دارد. ماشین شما می‌تواند از لنت ارگانیک، فلزی، نیمه‌فلزی یا سرامیکی استفاده کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع لنت ترمز، می‌توانید به مقاله ما در مورد لنت ترمز چیست مراجعه کنید.

·       نوع گیربکس ماشین

خودروهایی که دارای سیستم گیربکس دستی هستند، هنگام کاهش سرعت فقط به لنت ترمز متکی نیستند. در این خودروها ترمز موتور اجازه می‌دهد به جای فعال‌کردن لنت‌های ترمز و فرسودگی آن‌ها، خودرو با کاهش دنده متوقف شود.

البته، اگر خودروی شما دارای سیستم گیربکس اتوماتیک است، به‌هیچ‌عنوان استفاده از ترمز موتور توصیه نمی‌شود. در این خودروها ممکن است به سیستم انتقال آسیب وارد شود و خسارت بیشتری به‌وجود آید.

·       محیط رانندگی

شاید متوجه نباشید؛ اما محیطی که در آن رانندگی می‌کنید یا حتی شرایط آب‌وهوایی، به‌صورت قابل توجهی بر طول عمر لنت ترمز تاثیرگذارند. اگر در منطقه‌ای با پستی و بلندی‌های بسیار رانندگی می‌کنید، دفعات استفاده از ترمز بیشتر از زمین‌های صاف است. در شرایط عادی هم قرارگرفتن در ترافیک سنگین لنت‌های سیستم ترمز را درگیر می‌کند.

 

·       وضعیت دیسک چرخ‌ها و کالیپرها

لنت‌های ترمز به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که با سایر اجزاء ترمز همچون کالیپرها و دیسک چرخ‌ها کار می‌کنند. اگر این اجزا وضعیت خوبی نداشته باشند، به‌راحتی می‌توانند طول عمر لنت ترمزها را تحت تاثیر قرار دهند و آن‌ها را فرسوده کنند.

زمانی که کالیپر سیستم ترمز گیر می‌کند، لنت ترمز به‌صورت کامل از دیسک چرخ جدا نمی‌شود. در نتیجه، این قطعات حتی زمانی که پدال ترمز را فشار نمی‌دهید، درگیر خواهند بود. اگر متوجه بوی سوختگی از چرخ‌های جلو شدید، می‌توان نتیجه گرفت که کالیپرها گیر کرده‌اند.

از طرف دیگر، دیسک چرخ تاب‌خورده می‌تواند باعث لرزش ترمزها و کاهش کارایی ترمزها شود. اگر تعویض و تعمیر دیسک‌ها به‌موقع انجام نشود، می‌تواند منجر به از کار افتادن سیستم ترمز ماشین شود.

تست لنت ترمز

ممکن است توجه نکنید؛ اما هر بار که پدال ترمز ماشین را فشار می‌دهید، لنت‌های ترمز وارد عمل می‌شوند و بخش جداناپذیر سیستم توقف خودروی شما هستند. اگر این لنت‌ها ضخامت قابل قبولی نداشته باشند، ترمز ماشین به‌خوبی کار نخواهد کرد. با بررسی و تست لنت ترمز از نظر ساییدگی، ایمنی خود و سایر سرنشینان را تضمین کنید.

مرحله اول بررسی خنک‌بودن لنت‌ها

قبل از بررسی لنت‌ها مطمئن شوید که ترمزهای خودرویتان کاملا خنک شده‌اند. شاید تصور کنید با یک بار رفت و برگشت سریع به فروشگاه، لنت‌ها داغ نخواهند شد؛ اما سخت در اشتباه هستید. حتی یک‌بار حرکت هم به‌شدت ترمزها را داغ می‌کند. قبل از این‌که بخواهید طول عمر لنت ترمز را بررسی کنید، به‌مدت یک ساعت اجازه دهید خنک شوند.

مرحله دوم بررسی چرخ‌ها

تجمع گردوغبار در چرخ‌ها و اطراف لنت ترمز طبیعی‌ست؛ اما میزان آلودگی‌ها با سایش لنت کاهش پیدا می‌کند. زمانی که متوجه تمیزی در اطراف لنت ترمز شدید، زمان تعویض آن‌ها فرا رسیده است. یک قطعه نو و تازه‌نفس که پس از تشخیص مکانیک نصب می‌شود، ماشین را هم سرحال می‌کند.

 

مرحله سوم بررسی لنت‌ها بدون بازکردن چرخ‌ها

در بسیاری از خودروها می‌توان لنت سیستم ترمز را به‌کمک سوراخ‌های روی چرخ مشاهده کرد. برای این‌که بتوانید تشخیص دهید لنت‌ها در وضعیت خوبی هستند یا نه، با چراغ‌قوه وضعیت آن را بررسی کنید. اگر لنت‌ها ضخامتی کم‌تر از 1.4 اینچ (3.6 سانتی‌متر) داشتند، باید لنت‌ها را عوض کنید.

در برخی مواقع ممکن است نشانگر سایش لنت به‌خوبی دیده شود که نشان از زمان عوض‌کردن لنت دارد. در برخی خودروها ممکن است چراغ هشدار روی داشبورد روشن شود؛ اما در برخی دیگر خودروها صدای بلندی تولید می‌کنند تا به راننده هشدار دهند.

اگر بدون بازکردن چرخ‌ها موفق به بررسی لنت‌ها نشدید، لازم است آن‌ها را باز کنید تا دید بهتری داشته باشید. به کمک جک، خودرو را حدود 15 سانتی‌متر از سطح زمین بلند کنید تا بتوانید چرخ را به‌راحتی باز و خارج کنید.

پس از خارج‌کردن لاستیک، به تمام اجزای سیستم ترمز از جمله کالیپرها، دیسک چرخ‌ها و لنت ترمز دید خوبی خواهید داشت. لنت ترمز را بررسی کنید و میزان سایش آن را بسنجید. اگر لنت خودرو ضخامتی کم‌تر از 1.4 اینچ (3.6 سانتی‌متر) داشته باشد، زمان جایگزینی آن فرا رسیده است.

روش‌های دیگر

راه‌ها و روش‌های دیگری هم برای بررسی طول عمر لنت ترمز جود دارد. به‌عنوان مثال، گوش‌دادن به سروصدای ماشین می‌تواند کمک‌کننده باشد. اگر هنگام فشاردادن پدال ترمز صداهای عجیب‌وغریبی به گوشتان رسید، به‌ این معنی‌ست که لنت‌ها در حال فرسودگی و رسیدن به دیسک چرخ‌ها هستند.

در صورتی‌که هنگام رانندگی لرزشی را در فرمان یا هنگام فشاردادن پدال ترمز حس می‌کنید، نیاز به تعویض لنت ترمز است. برای کسب اطلاعات تکمیلی و دقیق، نزد مکانیک مورد اعتمادتان بروید و فرسودگی اجزای مصرفی خودرویتان را تا حد ممکن به‌تاخیر بیندازید.

تعویض لنت ترمز

بررسی لنت‌های ترمز هنگام تعویض روغن، ایده خوبی‌ست؛ زیرا طول عمر لنت‌های ترمز متفاوت است. برخی از خودروها همانند لوازم برقی و مصرفی دیگری که تهیه می‌کنید، دارای دفترچه راهنما هستند. در این دفترچه مشخص شده است که چه زمانی نسبت به تعویض و بررسی اجزای خودرو اقدام کنید.

همیشه بهتر است قبل از مشاهده علائم خرابی و تمام‌شدن لنت‌های ترمز، آن‌ها را تعویض کنید. تعویض به‌موقع، موجب افزایش عمر دیسک چرخ‌ها و کالیپرهای خودرو می‌شود؛ زیرا لنت ترمز به دفع گرما هنگام ترمز‌گیری کمک می‌کند؛ اما هنگامی که لنت‌ها دچار فرسایش می‌شوند، اوضاع چندان مساعد نیست.

فرسودگی لنت‌ها باعث می‌شود آن‌ها قادر به تحمل گرمای زیاد نباشند و به سیستم ترمز خودرو آسیب جدی وارد شود. به‌عنوان یک قاعده کلی، زمانی که ضخامت لنت ترمز برابر با ضخامت صفحه پشتی باشد، لازم است لنت را تعویض کنید. منتظر نمانید که صدای ماشین درآید؛ در بازه زمانی مشخص آن‌ها را بررسی و در صورت فرسودگی تعویض کنید.

علائم زیر بیان‌کننده پایان طول عمر لنت ترمز است. اگر این علائم را مشاهده کردید، بدون فوت وقت لنت‌ها را عوض و از فرسودگی سایر قطعات تا حد ممکن جلوگیری کنید.

لنت ترمز، عامل اصلی توقف خودرو است که باید به سلامت آن اهمیت ویژه‌ای دهید. در صورتی‌که مانند یک دسته گل از ماشین همیشه‌همراهتان مراقبت نکنید، ممکن است مخارج زیادی روی دستتان بگذارد.

راه‌های افزایش طول عمر لنت ترمز

به‌جرات می‌توانیم بگوییم کسی دلش نمی‌خواهد لنت‌های ترمز ماشینش به‌سرعت از بین برود و نابود شود. از این رو، چگونه می‌توان به افزایش طول عمر لنت ترمز کمک کرد؟ در ادامه برخی راهکارهای موثر را بیان کرده‌ایم. با پیروی از این راهکارها تا حدودی می‌توانید از خرابی لنت‌ها در کم‌ترین زمان جلوگیری کنید.

 

به‌صورت کلی، هرچه فشار کم‌تری به سیستم ترمز خودرو وارد کنید، لنت‌ها کم‌تر درگیر می‌شوند. درگیری کم‌تر لنت‌ها هم فرسودگی دیرهنگام این قطعات را به‌دنبال دارد.

برای رقم‌زدن یک رانندگی ایمن در کنارتان هستیم

عوامل زیادی بر طول عمر لنت ترمز تاثیر می‌گذارند که در این مقاله به‌صورت کامل بیان کردیم. بهتر است درباره این قطعه مهم و ضروری اطلاعات بیشتری به‌دست آورید تا هنگام بروز مشکل، در سریع‌ترین زمان برای رفع آن اقدام کنید.

حتما به یاد داشته باشید که لنت‌ترمزهای ماشینتان را به‌طور منظم بررسی کنید. هر زمان نیاز به تعویض این قطعه حیاتی دارید، حتما نوع باکیفیت آن را تهیه کنید. اگر سوال یا نگرانی خاصی در رابطه با این قطعه مهم هنگام تعویض یا خرید آن دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در اوستایدک تماس بگیرید.

کلمات کلیدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن