خطوط پشتیبانی : 09392773802
زمان مطالعه :
12دسته بندی :
پلوسنویسنده مطلب :
adminتاریخ انتشار :
7 خرداد 1401چرا باید با اجزای پلوس آشنا شویم؟یکی از مهمترین قطعات در جلوبندی هر ماشین، پلوس است. حرکت هر خودرو بدون وجود پلوس غیرممکن است. پلوس قطعهای است که نقش انتقال نیروی حرکتی و جنبشی از سمت دیفرانسیل به چرخهای اتومبیل را بر عهده دارد. به همین دلیل وجود نقص در عملکرد این قطعه به معنی عدم حرکت یا عدم توقف در حین حرکت است؛ زیرا فرمان حرکت و فرمان ترمز از طریق پلوس به چرخها منتقل میشود. این قطعه از اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزای پلوس در تمام خودروهای سبک و سنگین مشترک و مشابه است.
مهمترین عامل این است که همه این اجزا باید بهصورت هماهنگ عمل کنند تا امکان حرکت یا توقف اتومبیل فراهم باشد. در یک تعریف ساده، پلوس مجموعهای از اجزا است که با انجام عملیات هماهنگ، زمینه لازم برای حرکت خودرو را فراهم میکنند. در ادامه به معرفی هر یک از این اجزا و کاربرد آنها در خودرو میپردازیم.
قبل از اینکه در مورد اجزا و قطعات پلوس و عملکرد آنها در خودرو صحبت کنیم بهتر است بهصورت مختصر با پلوس و عملکرد و اهمیت آن در جلوبندی اتومبیل آشنا شوید. پلوس در هر اتومبیل موظف است که نیروی حرکتی تولیدشده توسط موتور خودرو را به گیربکس منتقل کند. نیروی منتقلشده به گیربکس از طریق دیفرانسیل به چرخهای خودرو منتقلشده و امکان حرکت آنها را فراهم میکند. علاوه براین، از سمت دیفرانسیل به سمت هریک از چرخهای اتومبیل یک میله فرستاده شده که به آن میل پلوس گفته میشود.
برای اینکه عمل انتقال نیرو از موتور خودرو به سمت چرخها بهدرستی انجام شود، به قطعات و اجزای مختلفی نیاز است. این اجزا درکنار یکدیگر ساختمان پلوس خودرو را تشکیل میدهند. هریک از اجزای پلوس موظف به انجام وظیفه خاصی هستند. نقص در هریک از این اجزا، دلایل و نشانههای خاص خود را دارد؛ اما در مجموع، فعالیت هریک از این اجزا را میتوان تکمیلکننده فعالیت اجزای دیگر دانست. به همین دلیل، خرابی هر قطعه میتواند عملکرد کل سیستم پلوس خودرو را تحت تاثیر قرار دهد.
باتوجه به اینکه، پلوس ارتباط مستقیمی با نحوه حرکت و ترمز اتومبیل دارد؛ بنابراین، هرگونه نقص در اجزای این سیستم و بیتوجهی به آن میتواند عواقب جبرانناپذیر داشته باشد. به همین دلیل، فرایند عیبیابی باید بهصورت منظم انجام شود؛ و از قطعات باکیفیت در این سیستم استفاده شود.
سیستم پلوس در اتومبیلهای جدید و قدیم متفاوت است. در سیستمهای قدیمی برای انتقال حرکت از تعداد زیادی ساچمه استفاده میشود؛ اما در سیستمهای جدید برای انتقال حرکت از سهشاخه استفاده میشود.
با استفاده از قطعات جدید ضریب و سرعت انتقال نیروی جنبشی به چرخها با دقت بیشتر انجام میشود. اصلیترین اجزای پلوس عبارتند از: گردگیر پلوس، سرپلوس، مشعلی پلوس، سهشاخه پلوس، پلوس خلاص کن. هر یک از این اجزا در بخش خاصی از پلوس قرار گرفتهاند. به همین دلیل، برخی فقط بهعنوان رابط دو قطعه عمل کرده اما برخی دیگر علاوه بر ارتباط، وظیفه انتقال نیرو را نیز بر عهده دارند.
گاهی ممکن است خودرو در شرایطی قرار بگیرد که پیاده شدن آسان نباشد. اغلب، ماشینسوارانی که در حوزه آفرود فعالیت میکنند با این مشکل مواجه شدهاند؛ بنابراین، نمایشگاههایی که اقدام به عرضه و فروش خودروهای شاسیبلند و ماشینهای آفرود میکنند، بهمنظور جلب نظر مشتری از گزینه پلوس خلاص کن و لاک بیعیب و نقص استفاده میکنند. اغلب رانندگان حتی در طول عمر خود یکبار با نام پلوس خلاصکن مواجه نمیشوند؛ زیرا این قطعه مختص ماشینهای شاسیبلند است.
ماشینهای شاسیبلند و آفرود جزو آن دسته از اتومبیلهایی هستند که دائما درحال حرکت بر روی چهارچرخ نیستند. در این مدل از ماشینها، انتقال نیرو به پلوس از طریق چرخش چرخهای جلو انجام میشود. سپس این حرکت بهصورت دایرهای به دیفرانسیل منتقل خواهد شد. این سبک از حرکت موجب میشود که در ماشینهای شاسیبلند نیاز به مراقبت بیشتری از دیفرانسیل وجود داشته باشد. خلاص کن پلوس یکی از اجزای پلوس است که برای کنترل بهتر عملکرد ماشینهای شاسیبلند به این خودروها اضافه شده است.
پلوس خلاص کن در حقیقت قطعهای دارای یک چرخدنده است. این قطعه روی محور جلوی اتومبیل نصب میشود؛ و زمانی فعال میشود که مرحله انتقال نیرو از پلوس به تایر یا برعکس قطع شده باشد. به یاد داشته باشید که چرخدنده موجود در خلاص کن پلوس نمیتواند جایگزین مناسبی برای چرخدنده دائمی باشد. چرخش در این قطعه بهصورت پیچشی انجام میشود. این حرکت، علاوه بر انتقال نیروی جنبشی به چرخدنده، به آن کمک میکند تا در هر لحظه در موقعیت مناسب قرار بگیرد. در نتیجه، فرایند انتقال نیرو از جعبهدنده به سمت چرخها بهخوبی انجام خواهد شد.
مهمترین مزیت کاربرد خلاص کن این است که ثابت و بدون حرکت بودن این قطعه موجب کاهش درگیری در محور جلوی خودرو در حین حرکت میشود. درنتیجه، استهلاک قطعات داخلی خودرو کاهش یافته و راننده میتوانند کنترل بهتری بر حرکت اتومبیل داشته باشد.
مهمترین عیب پلوس خلاص کن که اغلب رانندگان آفرود آن را تجربه کردهاند این است که در برخی موارد برای قرار دادن این قطعه در حال قفل یا فعال، راننده ناچار است از اتومبیل پیاده شده و این عمل را بهصورت دستی انجام دهد. دومین عیب این قطعهاین است که به دلیل استفاده از آن احتمال خرابی و استهلاک آن بالا است. بعلاوه، برخی سازندگان در ساخت پیچ قفل خلاص کن از پلاستیک استفاده میکنند، این امر نیز احتمال خرابی این قطعه را افزایش میدهد؛ اما شرایط مسابقات آفرود به راننده اجازه نمیدهد که برای هر لحظه برای قفل یا فعال کردن خلاص کن از ماشین پیاده شود؛ بنابراین، باید بهمحض قرار گرفتن در مسیر خالی حتما خلاص کن را در حالت فعال قرار دهید.
یکی از اصلیترین اجزای پلوس که جزو جداییناپذیر تمام اتومبیلهای داخلی است، گردگیر نام دارد. ممکن است تفاوتهای جزئی در اجزای پلوس پراید یا اجزای پلوس 405 وجود داشته باشد؛ اما از نظر ساختار کلی و عملکرد آنها شباهت فراوانی به یکدیگر دارند. گردگیر پلوس، یکی از قطعاتی است که وظیفه محافظت از کل سیستم پلوس در برابر ذرات گردوغبار را بر عهده دارد. محل نصب این قطعه در بخشی بین چرخ و گیربکس خودرو است. به دلیل اینکه، مسئولیت انتقال نیروی جنبشی بر عهده این بخش است، وجود گردگیر ضرورت بیشتری پیدا میکند.
شاید از خود بپرسید اگر خودرو فاقد گردگیر پلوس باشد چه مشکلی پیش میآید؟ پاسخ به این سوال بسیار ساده است. وجود ذرات ریز گردوغبار میتواند لایهای بر روی قطعات ایجاد کند که بهعنوان مانعی بر سر راه انتقال نیروی حرکتی به چرخها عمل کنند. حال تصور کنید که شما در موقعیت حساسی قرار گرفتهاید و باید اتومبیل بهسرعت متوقف شده یا به حرکت دربیاید، هرگونه وقفه جزئی میتواند منجر به بروز حادثه شود.
با توجه به اینکه، حوادث رانندگی با جان و سلامتی افراد رابطه دارند، پس ممکن است فرصت مجددی برای جبران این وقفه وجود نداشته باشد ؛ بنابراین گردگیر اساسیترین بخش در اجزای پلوس است که از طریق حذف ذرات گردوغبار سبب تسهیل فرایند انتقال نیروی جنبشی از موتور به سمت چرخها یا سبب انتقال فرمان ترمز به چرخها خواهد شد.
این قطعه از نظر ظاهری، حالتی قیف مانند دارند. این قطعه در بخش انتهایی پلوس قرا گرفته و مانع از رسیدن گر و غبار و آلایندهها به سرپلوس میشود. سعی کنید در هر معاینه فنی به بررسی این قطعه نیز توجه ویژه داشته باشید؛ زیرا هر نوع خرابی یا پارگی در این بخش میتواند موجب استهلاک سرپلوس شود.
ممکن است تصور کنید که عملکرد این قطعه بسیار ساده است؛ اما این تصور کاملا اشتباه است؛ زیرا گردگیر پلوس یکی از اجزای اصلی و بسیار حساس برای تکمیل مسیر انتقال نیروی جنبشی به چرخهای اتومبیل است. در یک تقسیمبندی کلی میتوان گردگیرها را به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول، گردگیرهای داخلی یا سمت گیربکس و دسته دوم؛ گردگیرهای خارجی یا سمت چرخهای خودرو هستند.
سرپلوس که با نام عمومی کله پلوس نیز شناخته میشود، یکی از قطعاتی است که پلوس را مستقیما به چرخهای اتومبیل متصل میکند؛ بنابراین، مسئولیت اصلی انتقال نیروی جنبشی از دیفرانسیل به چرخ بر عهده این قسمت است. انتهاییترین بخش در پلوس به این قطعه اختصاص مییابد. برخلاف خلاص کن که حالت ثابت و بدون حرکت دارد، این قطعه غیرثابت و متحرک است. این ویژگی سبب میشود امکان حرکت یا توقف چرخ های اتومبیل در مسیرهای ناهموار و پرپیچوخم فراهم باشد.
سرپلوس یکی از اجزای پلوس است که مسئولیت دریافت و انتقال نیروی جنبشی منتقلشده با جعبهدنده به چرخها را بر عهده دارد. به عبارت ساده، جعبهدنده از طریق کلاچ یا ترمز، نیروی جنبشی یا فرمان حرکت دریافت میکند. برای اینکه فرمان به چرخها منتقل شود باید از پلوس عبور کند. آخرین نقطه در پلوس که میتواند فرمان توقف یا حرکت را به چرخ برساند سرپلوس است.
افرادی که در حین رانندگی عادت دارند که کلاچ را یکدفعه رها میکنند، ناخودآگاه به سرپلوس خودروی خود آسیب میزنند. همه شما با مواردی مواجه شدهاید که نیاز به بکسل کردن ماشین دیگری وجود داشته باشد. انساندوستی ایجاب میکند به هموطن یا دوست خود که در جاده مانده کمک کنید؛ اما هرگز فراموش نکنید که نباید ماشین بزرگتر یا سنگینتر از ماشین خود را بکسل کنید. این امر موجب میشود که فشار زیادی بر اجزا و قطعات خودرو شما وارد شده و به آنها آسیب برسد.
عامل دیگری که بر خرابی سرپلوس تاثیر مستقیم دارد، بی توجهی به گردگیرها است. همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، گردگیر مانع از ورود گردوغبار به پلوس و سرپلوس میشود؛ بنابراین، انتقال حرکت بدون وقفه انجام میشود. بروز هر نوع نقص و خرابی در پلوس موجب تجمع گردوغبار در انتهای پلوس شده که بهمرور زمان خرابی سرپلوس را به دنبال دارد.
یکی دیگر از مواردی که به سرپلوس آسیب میزند در مواقعی است که باتری خودرو ضعیف شده و برای حرکت ماشین باید آن را هل دهید. در این حالت، معمولا ماشین در دنده دو قرار داده میشود و کلاچ بهسرعت رها میشود تا ماشین بتواند حرکت کند. از آنجا که سرپلوس مهمترین اجزای پلوس برای انتقال حرکت به چرخها است، علیرغم اینکه با این عمل ماشین روشن شده و میتواند حرکت کند، اما فشار زیادی به سرپلوس وارد شده و موجب استهلاک و خرابی آن میشود.
این قطعه در بخش داخلی گیربکس قرار گرفته است. به عبارت ساده، رابط اصلی در اتصال مشعلی به پلوس همین قطعه است. همانطور که میدانید مشعلی اولین بخش از پلوس است که مستقیما به جعبهدنده متصل است. زمانی فرایند انتقال نیرو به چرخ بهخوبی انجام میشود که نیروی جنبشی بتواند از طریق دیفرانسیل به چرخ برسد. مهمترین رابط برای انتقال نیرو از دیفرانسیل به پلوس و سپس چرخها، سهشاخه است.
همانطور که اشاره کردیم، بهمنظور بهینهسازی و افزایش راندمان فرایند انتقال انرژی از موتور به چرخها، تغییرات اساسی در پلوس جدید ایجاد شد. در پلوس قدیمی بهمنظور انتقال انرژی از دیفرانسیل به پلوس از تعداد زیادی ساچمه استفاده میشد. این امر موجب کاهش ضریب انتقال انرژی جنبشی به چرخها میشد. با استفاده از این ساچمهها، مصرف سوخت و استهلاک لاستیک و قطعات افزایش مییافت. این مشکلات سبب شد سازندگان اتومبیل به دنبال استفاده از قطعه جایگزین باشند.
سهشاخه اصلیترین تفاوت در اجزای پلوس جدید نسبت به پلوس قدیمی است. این قطعه موجب شده انتقال انرژی از موتور به چرخها با ضریب بالا انجام شود. نیاز به مصرف سوخت کاهش پیدا کند؛ و در انتها، استهلاک لاستیکها و قطعات نیز کاهش یافته است. عمدهترین تفاوت در اجزای پلوس پژو پرشیا، 206 و 405 در سهشاخه است؛ زیرا برای شناسایی سهشاخه از تعداد دندانهها یا خارهای آن استفاده میشود. برای مثال، دو نوع سهشاخه با دندانه متفاوت (20 و 19 خار) برای اتومبیل پراید وجود دارد.
• وقتی سهشاخه خراب شود، در حین رانندگی احساس میکنید که ضربات مداومی از سمت پلوس به موتور ماشین وارد میشود.
• با خراب شدن این قطعه، در سرعتهای بسیار کم نیز با حالت لرزش در دنده مواجه خواهید شد.
• اگر سهشاخه پلوس خراب شده باشد در سرعتهای بالای 80 کیلومتر و در سربالاییها، فرمان اتومبیل بهشدت میلرزد.
توجه کنید که بر روی سهشاخه پلوس، تعدادی بلبرینگ وجود دارد؛ که باید آنها را مرتب چک کرده و در صورت بروز هرگونه نقص آنها را تعمیر یا تعویض نمایید؛ زیرا عدماصلاح عیبهای ایجاد شده در بلبرینگهای سهشاخه، در مدتزمانی بسیار کوتاه به موتور ماشین آسیب جدی وارد میکند.
اگر به خاطر داشته باشید در ابتدای مقاله توضیح دادیم که عملکرد کلی سیستم پلوس انتقال نیروی جنبشی از موتور به چرخ است. برای اینکه فرایند انتقال بهخوبی انجام شود باید اجزای پلوس بهصورت هماهنگ در کنار یکدیگر فعالیت کنند. فعالیت هر یک از اجزا، مکمل جزء دیگر است و در مجموع به حرکت یا توقف اتومبیل ختم میشود. نیروی جنبشی از طریق موتور به دیفرانسیل، جعبهدنده، پلوس و در نهایت به چرخها منتقل میشود. برای انتقال نیروی جنبشی از گیربکس به پلوس وجود مشعلی الزامی است.
مشعلی اولین بخش پلوس است که مستقیما به گیربکس متصل است. اتصال مشعلی به پلوس از طریق سهشاخه انجام میشود. هرگونه نقص در عملکرد مشعلی به معنی عدم انتقال نیروی جنبشی به پلوس و در نهایت چرخهای خودرو است. اگر درحین رانندگی و تعویض دنده با صدای تقه زدن یا لرزش مواجه میشوید، بهتر است مشعلی اتومبیل خود را چک کنید.
همانطور که میدانید، مشعلی پلوس اولین قطعه بعد گیربکس است. بنابراین، اولین قطعهای که انرژی جنبشی را از دیفرانسیل و گیربکس دریافت کرده و میتواند از طریق میله پلوس به چرخها منتقل کند، مشعلی است. بروز هر نوع ایراد یا نقص فنی در مشعلی موجب اختلال در انتقال نیروی حرکتی به میله پلوس و در نهایت چرخها میشود. عدم انتقال نیروی حرکتی به چرخ باعث عدم حرکت یا عدم توقف خودرو میشود.
از سوی دیگر، نقص این قطعه موجب افزایش فشار به جعبهدنده میشود. بنابراین، برای افزایش عمر و کارایی پلوس خودرو باید بهصورت مدام مشعلی را معاینه فنی نمود. تا در صورت بروز هر مشکل امکان اصلاح آن وجود داشته باشد.
ماشینهای خانواده پژوه (206، 405 و پرشیا) در ایران از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین، قطعات جانبی این خودروها در دسترس عموم قرار دارد. تفاوتهای زیادی بین قطعات پلوس در خانواده پژو و پراید وجود دارد. برای مثال، نصب مشعلی در خودرو پراید در هر طرف امکانپذیر است؛ اما امکان نصب این قطعه در هر طرف خانواده پژو وجود ندارد.
یکی دیگر از تفاوتهایی که بین قطعات پلوس در خانواده پراید و پژو وجود دارد، تعداد خارهای موجود در سهشاخه است. همانطور که اشاره کردیم در پراید از دو نوع پلوس استفاده میشود که از نظر تعداد خار یا دندانه با یکدیگر متفاوت هستند. تعداد دندانههای پلوس پراید ممکن است 19 یا 20 باشد؛ بنابراین در هنگام خرید سهشاخه باید به تعداد دندانه یا خارهای آن نیز توجه داشته باشید.
یکی دیگر از مواردی که در هنگام خرید اجزای پلوس باید به آن توجه کنید، نوع سیستم ترمز اتومبیل است. اتومبیلهایی که در حال حاضر در ایران تردد میکنند، دارای دو سیستم ترمز معمولی و ABS هستند. امکان استفاده از قطعات مناسب با ترمز ABS در خودروهای معمولی وجود ندارد. به همین دلیل؛ در خرید قطعات جانبی و لوازمیدکی خودرو نباید به سیستم ترمز بیتفاوت باشید.
با توجه به اینکه، در مسیر انتقال انرژی حرکتی از موتور به چرخ، وجود پلوس لازم است، توجه به ایمنی و سلامت این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است. حال بهخوبی میدانید که سیستم پلوس از چندین قطعه مختلف تشکیل شده است. هر یک از این قطعهها مسئولیت انجام وظیفه خاصی را بر عهده دارند. محصول نهایی فعالیت اجزای پلوس انتقال حرکت از دیفرانسیل به چرخها و حرکت خودرو است. عیبیابی و بررسی عملکرد این قطعات بهصورت جداگانه ضروری است.
بین سلامت قطعات خودرو و سلامت سرنشینان آن رابطه مستقیم وجود دارد؛ بنابراین بیدقتی به این مسئله میتواند سلامت خود راننده، سایر سرنشینان خودرو، رانندگان یا عابران پیاده را به خطر خواهد انداخت. جبران برخی از این اتفاقات غیرممکن است. تنها راه این است که هرگونه نقص در سیستم پلوس را بهموقع تشخیص داده و با تعمیر یا تعویض قطعات از بروز حوادث جلوگیری کرد.
در اغلب موارد، بروز نقص در هر یک از قطعات پلوس با صدای تقه هنگام عوض کردن دنده، تقتق کردن فرمان، لرزش فرمان و دنده، لرزش بخش جلویی خودرو و احساس ضربه زدن به موتور از سمت پلوس همراه است. بهتر است با مشاهده هر یک از این حالتها، پلوس را بهصورت کامل بررسی کرده و نسبت به تعویض یا تعمیر قطعات اقدام کنید.
فرایند حرکت اتومبیل بسیار پیچیده است. بسیاری از قطعات و تجهیزات باید بهصورت منظم با یکدیگر کار کنند تا امکان انتقال نیروی جنبشی از موتور به چرخها و حرکت خودرو فراهم شود. پلوس یکی از مهمترین قطعاتی است که در قسمت جلوبندی خودرو قرار دارد. این قطعه میتواند نیروی حرکتی را از دیفرانسیل به چرخها منتقل کند. پلوس یک سیستم منحصربهفرد است که از اجزا و قطعات مختلف تشکیل شده است.
این قطعات بهصورت منظم فعالیت میکنند تا محصول نهایی آنها به شکل حرکت چرخها قابلمشاهده باشد. علیرغم تفاوت ظاهری بین وظیفه و عملکرد اجزای پلوس، باید اشاره کنیم که آنها نقش مکمل و محافظ یکدیگر را بر عهده دارند؛ بنابراین، بروز هر نوع نقص فنی در هر یک از این قطعات به معنای خرابی کل سیستم پلوس و موتور است. اجزای اصلی پلوس عبارتند از: سرپلوس، مشعلی پلوس، گردگیر، سهشاخه و خلاص کن پلوس. چهار قطعه اول در تمام خودروها مشترک هستند؛ اما خلاص کن تنها در ماشینهای شاسیبلند و خودروهای آفرود وجود دارد.
ما کلیه قطعات و لوازم یدکی خودرو را در فروشگاه اوستا یدک برای شما فراهم کرده ایم تا به راحتی بتوانید خریدی مطعمن داشته باشید . همکاران ما در واحد پشتیبانی آماده ارائه مشاوره رایگان در جهت خرید کالای مد نظر شما مشتری گرامی هستند.
تمام حقوق مطالب سایت برای اوستا یدک محفوظ است.
طراحی و توسعه بیگول
بسیار عالی بود
خسته نباشید به پرسنل زحمت کش اوستا یدک